Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Майкл Грегер, за участі Джин Стоун «Як не померти передчасно. Їжа, яка відвертає та лікує хвороби»

07.07.2021 16:18

Автор книги-бестселера 2018 року за версією The New York Times «Як не померти передчасно. Їжа, яка відвертає та лікує хвороби» – лектор з питань дієтології, американський лікар, всесвітньовідомий популяризатор здорового харчування, засновник сайту NutritionFacts.org, доктор медицини Майкл Грегер, дослідивши 15 найпоширеніших причин смертності, до яких належать серцево-судинні недуги, різні типи раку, діабет, хвороба Паркінсона, запевняє: позбутися хронічних захворювань – ба більше, уникнути дочасної смерті! – можна за допомогою простих змін у раціоні харчування та способі життя. Послуговуючись результатами величезної кількості медичних досліджень, спираючись на експериментальні та статистичні дані, він пояснює, завдяки чому та яким чином здорова їжа й активний спосіб життя чинять не менш позитивний ефект, ніж фармацевтичні препарати і хірургічні методи лікування.

Він докладно розповідає, як можна не лише запобігти більшості поширених недуг, а й побороти їх, якщо людина вже захворіла. Він описує особливості протікання тієї чи іншої хвороби, розповідає, чим вона найчастіше зумовлена і чим загрожує, радить, яким харчам слід надати перевагу, а від чого краще відмовитись.

Мабуть, у багатьох малюків раптове бажання стати лікарем з’являється саме тоді, коли вони бачать, як хворіє або помирає хтось із їхніх батьків чи родичів. Але з автором книги сталося навпаки: він захотів стати лікарем, побачивши, як його бабуся Френсіс Грегер почала одужувати. Медики винесли їй смертний вирок у віці 65 років. Завдяки дієті й здоровому способу життя, вона змогла прожити на цьому світі ще 31 рік у компанії шістьох онуків. Тільки уявіть: жінка, якій лікарі пророкували жити лічені тижні, прожила до 96 років! Тому автор і присвятив книгу своїй бабусі.

Більшість смертей є такими, які можна було б відвернути, і пов’язані вони з їжею. Продукти харчування є найпершою причиною передчасної смерті й головним чинником недієздатності. Виявляється, що рослинно-орієнтований раціон може сприяти відверненню, призупиненню та лікуванню буквально кожної з п’ятнадцяти основних причин смерті. І в цій книзі автор розглянув весь їх список, присвячуючи по розділу кожній.

Автор книги повідомляє: «На відміну від ліків, які націлені на конкретні функції і можуть мати небезпечні побічні ефекти та здатні лікувати лише симптоми захворювання, здорова дієта може справити позитивний вплив на всю систему органів одночасно, має сприятливі побічні ефекти, спроможна лікувати глибинну причину захворювання».

Виявляється, що тією єдиною універсальною дієтою, яка найкраще відвертає і лікує значну кількість захворювань, є дієта, що містить цільну їжу рослинного походження і визначається як спосіб харчування, котрий заохочує вживання неочищеної їжі й розохочує вживання м’яса, молочних продуктів, яєць та перероблених харчів. Автор ратує за науково обґрунтовану дієту, а останні наукові дані свідчать, що чим більше цільнорослинних харчів ми споживатимемо, тим буде краще для нас: і в плані використання їхніх поживних властивостей, і для витіснення менш здорових варіантів харчування.

Автор стверджує: «Такої речі, як смерть від старості, не існує. У результаті понад 42 тис. посмертних розтинів довгожителів, тобто людей, яким вдалося прожити більше 100 років, було встановлено, що в 100% випадків причиною смерті стало певне захворювання. Ніхто з тих людей не «помер просто від старості»… від старіння люди не помирають. Вони помирають від хвороб, найчастіше – від серцевих нападів».

Майкл Грегер застерігає: «Убивця номер один – це жирові відкладення на стінках артерій, так звані атеросклеротичні бляшки, які накопичуються всередині коронарних артерій, тобто кровоносних судин, що оточують серце немов короною і постачають йому багату на кисень кров. Накопичення бляшок, що називається атеросклерозом, являє собою огрубіння артерій через скупчення у внутрішніх стінках кровоносних судин багатої холестерином жирної пульпи. Цей процес триває десятки років, повільно зменшуючи простір всередині артерій і звужуючи прохід для потоку крові. Обмеження подачі крові до серцевого м’яза може призвести до грудного болю та зростання тиску, коли люди напружуються фізично; таке явище відоме під назвою стенокардія. Раптове перепинення потоку крові викликає інфаркт, унаслідок чого частина серця пошкоджується або навіть стає мертвою». Серцеві захворювання – найчастіша причина нашої смерті і смерті наших близьких. Уберігаючи зуби від карієсу, ми можемо відмовитися від солодощів, тому так само можемо відмовитися й від трансжирів, насичених жирів і багатих холестерином продуктів харчування, які закупорюють артерії.

Найбільші дієтологічні ризики у світі, які призводять до смерті та інвалідності, – споживання недостатньої кількості фруктів і надмір солі. Тож «Їсти здорові харчі – це легше, ніж вам здається, це – недорого і, до того ж, це зможе врятувати вам життя». Взагалі зелена городина – це найкорисніші для здоров’я овочі, а ягоди – найкращі фрукти. 

Майкл Грегер закликає: «Потрібно брати на себе відповідальність за власне здоров’я та здоров’я членів своєї родини».

Наша мета – надати інформацію, що дасть вам змогу та натхнення запровадити корисні для здоров’я зміни у своєму житті, а все інше залежить від вас. Тож запрошуємо вас завітати до нашої книгозбірні та ознайомитись із цим корисним виданням. Книга чекає на вас у відділі обслуговування користувачів на IV поверсі книгозбірні.

Г5028
613.2
Г 79
Грегер Майкл.
Як не померти передчасно
: їжа, яка відвертає та лікує хвороби/ М. Грегер; Дж. Стоун; пер. В.К. Горбатько, голов. ред. В. Александров - Київ : КМ-БУКС, 2018. - Предм. покажч.: с. 501-511. - 511 с. - (Бестселер за версією The New York Times).

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 2324
252627282930