Херсонська група поціновувачів Slow Food (альтернатива фастфуду, антиспоживацький рух, який зберігає традиційну та регіональну гастрономічну культуру) знову зібралася у Регіональному інформаційному центрі Гончарівки, аби посмакувати стравами місцевої гастрономічної культури.
Цього разу об`єктом вивчення і дегустації стали… макарони по-флотськи. Виявилося, що ця звичайна і улюблена багатьма поколіннями страва має давню історію. І пов`язана вона саме з Таврійським краєм. У часи заснування Херсона тільки починався шлях макаронів до масового споживача, і теж у нашому південному краї. А вже наприкінці XIX століття з`явилися макарони по-флотськи – страва з варених макаронів і подрібненого підсмаженого м`яса. Нею смакували моряки, як винагородою за важку працю вантаження вугілля на кораблях. І саме на флоті помилка кока, який зварив кашу замість макаронів, призвела до бунту команди лінкора «Гангут». Цікаво, що макарони по-флотськи дуже подібні до бешбармаку – страви кочівників, які з давніх-давен населяли наш Таврійський край. Тож ми з повним правом можемо вважати цю смачну страву нашою, локальною!
Слоуфудери цього разу приготували і презентували макарони по-флотськи в різних варіаціях: з італійським томатно-перечним присмаком, із печінкою, із м`ясом, у вигляді запечених канелоні. Від кухні кочівників був представлений кисломолочний соус тузлук із зеленню.
Тому запрошуємо всіх прихильників Slow Food приєднуватися до нашого конвівіуму («конвівіум» – місцеве представництво міжнародної громадської організації «Slow Food») «Гончарівка» та розвивати мистецтво споживати їжу повільно та зі смаком!